ASP basit bir tanımla ağ (web) üzerinde çalışan bir programlama dili diyebiliriz ve bir programlama dilinin çalışma anında derlenmesi gerekir. VBasic, Delphi gibi dillerde bu için özel derlemeler vardır. ASP’de derleme işlemi ağ (web) sayfasının yayınlandığı sunucu üzerinde yapılır.
Yani basit bir dille anlatmak gerekirse. Eğer ASP ile hazırladığınız ağ sayfanızı internet üzerinden yayınlamadan kendi bilgisayarınızda yapmak, düzenlemek veya geliştirmek istiyorsanız bilgisayarınıza IIS kurulumunu yapmanız gerekmektedir.
Başlangıç Notu: IIS Xp işletim sisteminde Home edition’da çalışmaz.Xp professional gerekir.
Kurulum
Windows CD’nizi takın ve Denetim Masası » Program Ekle/Kaldır » Windows Bileşenleri Ekle/Kaldır bölümüne girin.
Daha sonra Internet Information Services seçeneğini seçin ve ileriyi tıklayın.
Uyarı: Windows XP ve bir kaç işletim sisteminde IIS’yi kurarken başlangıç ifadeleri, oyunlar, donatılar (paint vb.) ve Internet Explorer’ı silebilir. Önlem için Internet Information Services seçeneğini tıklayıp ileri dediğimizde “Dosyalar Siliniyor” seçeneği karşımıza gelecektir. Bu seçenekten sonra ISS’yi kurmaya başlar. Kurmaya başladığı sırada kurulumu kapatın. Yukarıdaki gibi Windows Bileşenlerini Ekle/Kaldır’ı tıklayın. Bu sefer Donatılar ve Hizmet Programları, Internet Explorer, (kullanıyorsanız) Outlook Express, Internet Information Services ve Windows Media Player’ı seçin. İleri tuşuna tıklayın.
İlk Localhost Denememiz
IIS kurulumunu geride bıraktık. ASP dosyalarımızı C:\Inetpub\wwwroot\ klasörüne atıp tarayıcımızdan (IE, Firefox vb.) adres çubuğuna 127.0.0.1 veya “localhost” yazarak ulaşabiliriz.
Örneğin wwwroot klasörüne siteadi şekline bir dosya attık. Tarayıcıdan localhost/siteadi veya 127.0.0.1/siteadi şeklinde açabiliriz. HTML’den de bildiğiniz gibi ASP’de de giriş sayfası IIS’de index.asp, sunucularda ise index.asp veya default.asp’dir.
İlk deneme olarak bir ASP sayfası oluşturalm ve aşağıdaki satırı yazalım. Burada localhost’un çalışıp çalışmadığını deniyoruz. Bu yüzden aklınıza “Acaba bu nedir?” diye sorular takılmasın.
[asp]
<%
response.write “dinamkemaloglu.com severler bakın IIS çalışıyor”
%>
[/asp]
bu kodları index.asp olarak kaydedip adres çubuğuna localhost veya 127.0.0.1 yazıp açmayı deneyelim. Eğer sayfada “dinamkemaloglu.com severler bakın IIS çalışıyor” yazarsa kurulumun tamamlandığını anlıyoruz.
Yazma İzinlerinin Verilmesi
IIS kurulumu yapıldı fakat ilerde veritabanı yarattığımızda veritabanına herhangi bir veri giremeyeceğiz. Sadece oradan veri çekil el ile veri girebileceğiz. Bu nedenle vt’ye (vt=veritabanı kısaltma) yazma izinleri vermemiz gerekir.
C:\Inetpub\ klasörüne girin ve wwwroot‘u sağ tıklayıp Özellikler’i tıklayın. Oradan da Güvenlik sekmesine tıklayın.
Güvenlik sekmesi olmayanlar için not: Güvenlik sekmeniz bulunmuyorsa pencerenin üstünde bulunan Araçlar » Klasör Seçeneleri’ni veya Denetim Masası » Klasör Seçenekleri‘ni tıklayın. Akabinde görünüm sekmesinden Basit Dosya Paylaşımını Kullan seçeneğini kaldırıp Tamam‘a tıklayın. Artık Güvenlik sekmesini görebilirsiniz.
wwwroot’u sağ tıklayarak Özellikler » Güvenlik sekmesine gelin. Burada Admin, Administrator, Creator Owner gibi seçenekler bulunuyor. Bunların hepsine aşağıdan tam denetim seçeneğini izin ver olarak ayarlayın. Daha sonrasında Ekle ve buradan da Gelişmiş’i tıklayın. Gelişmişte ise Şimdi Bul seçeneğine tıklayarak IUSR_PcAdi (Örneğin IUSER_dinam gibi) seçin ve tamam deyin. Açılan sayfada da ikinci kez tamam diyerek IUSR_PcAdi‘na da Tam Denetime İzin Ver seçeneğine tıklayarak tamam diyelim.
IIS Kurulumunu Tamamlamış Olduk 😉